Skip to main content
Chemistry Building, University of California Davis
Davis, CA
UC Davis
Linking chemistry.
An addition to a chemistry building encourages cross-curriculum interaction.
Transparent collaboration.
Rather than housing a single department, the University of California Davis’ renovated Chemistry Building will deliver laboratory, research, and office space for faculty in chemistry, chemical engineering, and materials science. HED’s design provides a common home for these interdisciplinary interactions, increasing the potential for scientific collaboration.

Focusing on projects that require state-of-the-art experimental facilities, the Chemistry and Chemistry Annex renovations will create modern, high-capability wet labs with researcher workstations and principal investigator offices.

The new addition also includes transparency throughout the first floor, providing natural light and wide-spread views to further encourage interaction. To facilitate more collaboration outside of the classroom, the design includes huddle spaces, a coffee room, and other common spaces for gathering.

Representing the continual renewal and growth of science and knowledge, the addition combines old and new expressions to bridge together the existing building. It will act as the new face and heart of the complex, providing enhanced meeting and research spaces, as well a CHEMLink lab—a customizable center for interdisciplinary research.

Providing a more open and welcoming space for UC Davis, the new building will provide shared core resources for learners and researchers in all chemistry-based disciplines.
/3
1
2
3
Results
The new complex is to have two levels of access: The first-floor lobby will be open to the campus and connect to the seminar room, CHEMLink lab and courtyard.
The first level of the new addition is continuously glazed and transparent, encouraging public engagement and emphasizing the main entrance.
The Chemistry Addition and Phase 1 renovation project consists of a new 32,350 SF addition to include three levels and a basement corresponding to the floor levels of the Chemistry Building, and renovation of 11,340 SF of existing interior area on the existing building’s first and second floors.
Sustainability is a key consideration for this project which is expected to achieve LEED Gold certification.
Modular furnishing strategies enhance the ability of the research environments to adapt nimbly to evolving future needs.
Project Data
UC Davis - CAP1R 2017-02450-000
UC Davis
Davis, California
PROJECT SCOPE
Addition
HED ROLE
Design Architect / Interior Architecture / Architect of Record
RSF/GSF
49,000
CONSTRUCTION COST
$37.7 Million
SUSTAINABILITY LEVEL
HED Standard
Project Team
  • Luciana Arim
    LEED Green Associate
    Associate
    Sector Leader
  • Michael Myers
    AIA, LEED Green Associate
    Associate Principal
    Architecture + Design Leader
  • Erin Pleticha
    Associate
    Architecture + Design
  • David Rausch
    AIA, LEED Green Associate, CCS, CCCA
    Associate
    Architecture + Design
  • Anna MacDougall
    RIBA
    Associate Principal
    Project Management Leader
An addition to a chemistry building encourages cross-curriculum interaction.
Chemistry Building, University of California Davis
Davis, CA
PROJECT DATA
PROJECT TEAM
Linking chemistry.