Skip to main content
Research and Development Center, ACS / Subaru
Van Buren Township, MI
Subaru Research and Development Center
Flexible for the future.
Shifting the cultural focus from "me" to "we".
Agile and accommodating
Subaru knew that it had to reinvest in its Ann Arbor Research and Development Center to accommodate its growth. The goal was to reimagine the workplace ensuring offices, conference rooms, labs, amenities, and testing areas functioned together in an integrated manner, elevating the potential for interaction and innovation in research and product development. Working with Subaru, the team define the project vision and developed a detailed program of requirements to determine the overall scale of the project and defined specific details for each technical space.

The 56,000 SF facility is split into two key areas that accommodate a multitude of working typologies. The two-story office space provides ample daylight to employees, a flexible layout, multiple locations for collaboration, and spaces for "heads-down" activities. The high bay testing and workshop space is designed for future flexibility as technology and regulations change. This testing area houses two chassis dynamometer test cells, one dedicated to research and one dedicated to cold testing at -10 °C and emissions certification testing to meet USEPA requirements. The workshop area houses vehicle hoists that will be used for vehicle preparation for testing in the dynamometers and other research work.

Subaru's resulting facility shifts cultural focus from the individual to groups organized around projects, encouraging collaboration and collective intelligence to shine. A variety of flexible spaces allow people to work and connect in different ways, celebrating the test cell and laboratories while creating a connection across all disciplines of the company.
/8
1
2
3
4
5
6
7
8
Results
The open office space was designed with large north-facing glazing that provides ideal and plentiful natural daylight.
Intentional placement of one dedicated canteen with outdoor patio encourages and facilitates social interations while eliminating conversations that can disrupt "heads-down" activities.
The facility is agile and accomodating, promoting the co-location of groups and providing a near 1:1 ratio of "me" to "we" spaces.
Cultural focus was shifted from the individual to the group—groups that are organized around projects where the collective intelligence of the team outperforms the individual employee.
Project Data
Research and Development Center 2017-03188-000
ACS / Subaru
Van Buren Township, Michigan
PROJECT SCOPE
New Construction, Greenfield Site
HED ROLE
Architecture (Full Service), Mechanical/ Plumbing Engineering, Electrical Engineering
RSF/GSF
56,000
CONSTRUCTION COST
WND
Project Team
  • Christopher Vogelheim
    AIA, LEED AP
    Principal
    Sector Leader
  • Gerald (Jerry) Philo
    PE, LEED AP
    Associate
    Project Management
  • Jonathan Tull
    Architecture + Design
  • Mark Karaba
    RA, LEED AP
    Associate Principal
    Architecture + Design
  • Emily Karaba
    Interior Architecture
  • Matthew McClellan
    RA
    Architecture + Design
  • Lawrence Yetter
    CIPE, LEED AP
    Associate
    Mechanical Engineering
  • Carl Williams
    Associate
    Mechanical Engineering
  • Brandon Watts
    Mechanical Engineering
  • Matthew Majchrzak
    Associate
    Electrical Engineering
  • Eric Price
    Associate
    Electrical Engineering
  • Jim Corsiglia
    PE, SE, LEED AP
    Principal
    Structural Engineering Leader
  • Max Drenth
    Structural Engineering
Shifting the cultural focus from "me" to "we".
Research and Development Center, ACS / Subaru
Van Buren Township, MI
PROJECT DATA
PROJECT TEAM
Flexible for the future.