Skip to main content
Workplace Renovation, CITGO Petroleum Corporation
Downers Grove, IL
Attraction and retention.
Boosting employee satisfaction and socialization.
A timeless palette creates a space that doubles as desirable workplace and recruiting tool
CITGO Petroleum Corporation was looking to move their engineering and corporate teams from an existing refinery to a new office environment that would be better suited to support employee workflow and wellness. Partnering with HED, CITGO selected a space that had some existing conditions that could be reused while still allowing them to achieve their goals of a new and improved office environment.

The design goals were simple: move the staff from the refinery into a comfortable office environment, boost overall employee morale and satisfaction, increase employee socialization, and create a desirable, elegant place to work that doubles as a recruiting tool reflective of the CITGO brand and welcomes remote employees back to the office with lifted pandemic restrictions. To accomplish this, the HED design team followed CITGO’s program requirements for the maintenance of existing private offices, reception, and conference areas, and created new communal spaces. These spaces include a catering and warming pantry, enlarged café capable of supporting office-wide gatherings and all-hands presentations, and new training room which is divisible from the adjacent café by a fully retractable glass wall, making both spaces multi-functional and capable of hosting a variety of events and activities.

HED utilized a sophisticated, warm palette of gray tones, natural wood, and soft accents and upgraded all the lighting to new LED fixtures with efficient controls. This new palette is reflective of CITGO’s desire to attract and retain talent by providing a polished and comfortable environment with ample room for individual and collaborative work. All offices and workstations have access to natural light, and the timeless color scheme makes the space more comfortable, accessible, and promotes a greater sense of wellness. Generously sized workstations were redesigned with ample space for engineers to work with and store large format drawings, collaborate in both formal and informal settings, and allow staff to work socially distanced when needed without adjusting the office’s configuration. Lastly, branded walls were strategically planned throughout the space to tell the story of CITGO’s history as a community partner while materials used throughout the space were selected with sustainability in mind.
/7
1
2
3
4
5
6
7
Results
Access to natural light for all private offices and workstations and a bright, timeless palette make the space feel comfortable and accessible.
Workstations were designed to provide ample working and storage space for engineers while creating both formal and informal collaboration settings.
A divisible training room with a fully retractable glass wall adjacent to the café further enables use of communal spaces for multiple functions and allows for employee gatherings and events.
Branded walls strategically planned throughout the space tell the story of CITGO’s history as a community partner and a steward of the environment while materials used throughout the space have been selected with sustainability in mind.
Project Data
Workplace Renovation 2020-06794-000
CITGO Petroleum Corporation
Downers Grove, Illinois
PROJECT SCOPE
Renovation
HED ROLE
Architecture (Full Service)
RSF/GSF
42,365
CONSTRUCTION COST
$3.1 Million
SUSTAINABILITY LEVEL
    LEED Certified Equivalent
Project Team
  • Leonora Georgeoglou
    NCIDQ, LEED AP ID+C
    Principal
    Market Sector Leadership
  • Max Garland
    AIA
    Associate
    Interior Architecture
Boosting employee satisfaction and socialization.
Workplace Renovation, CITGO Petroleum Corporation
Downers Grove, IL
PROJECT DATA
PROJECT TEAM
Attraction and retention.